Blogs

Ik schrijf een blog voor de Koerier, het digitale krantje van Kiel-Windeweer.

Daarnaast schrijf ik blogs over wat ik in het dagelijks leven tegen kom. Ik blog niet vanuit een strak plan, maar vanuit gevoel. Wat me bezighoudt, deel ik om andere mensen hiermee te helpen.

Lees je mee?

Overgangszweet: waarom het ineens zo ruikt (én mijn oplossing ervoor)

Als vrouw in de overgang krijg je heel wat nieuwe dingen voor je kiezen. Opvliegers, slecht slapen, moodswings... en ja, ook zweet dat ineens een stuk sterker ruikt dan vroeger. Je bent niet de enige hoor! Daarom duik ik er vandaag even in: waarom ga je meer (en sterker ruikend) zweten in de overgang? En vooral: wat kun je er op een natuurlijke manier tegen doen?

Lees meer »

Lavendel

Lavendel, oftewel de Lavandula Officinalis komt oorspronkelijk voor in het Middellandse Zeegebied, en is in de loop van de eeuwen wereldwijd verspreidt. Tegenwoordig worden ze gekweekt, vooral in zonnige, droge streken met goed doorlatende grond.

Lees meer »

Jojoba olie; vloeibare was met gouden eigenschappen

Jojoba olie is een heldergele tot goudkleurige vloeistof die ook wel bekend staat als het "vloeibare goud" van de huidverzorging. Hoewel het "olie" wordt genoemd, is jojoba olie technisch gezien een vloeibare was, gewonnen uit de zaden van de jojobastruik (Simmondsia chinensis). Deze bijzondere samenstelling zorgt ervoor dat de olie lang houdbaar is en uitzonderlijk goed wordt opgenomen door de huid.

Lees meer »

de Paardenbloem

De Paardenbloem, oftewel de Taraxacum officinale komt oorspronkelijk voor in Afrika, Azië en Europa. Door menselijke invloed is de plant nu verspreid over veel andere delen van de wereld.

Lees meer »

Rode Zonnehoed

Rode Zonnehoed, oftewel de Echinacea Purpurea komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en werd daar breed ingezet voor allerlei kwalen.

Lees meer »

Duizendblad

Duizendblad, oftewel Achillea Millefolium valt op door zijn witte bloempjes, daarnaast is zij te herkennen aan de vorm van het blad: deze zijn heel fijn ingesneden en hebben wel duizend deelblaadjes, zie foto hiernaast.

Lees meer »

de Berk

Vorige maand kondigde ik aan dat ik het oveer lavendel zou hebben, maar ik heb besloten dat ik dit kruid later dit jaar ga behandelen. Ik heb nu gekozen voor de berk. Wist je dat naast kruiden, bomen ook geneeskrachtige eigenschappen hebben?

Lees meer »

Goudsbloem

Goudsbloem, oftewel Calendula Officinalis, iseen gecultiveerde plant. Vermoedelijk is heteen variëteit van de akkergoudsbloem dieoorspronkelijk uit Azie komt, maar dievandaag de dag nauwelijks nog in het wildvoorkomt.

Lees meer »

Bijvoet

Bijvoet is een grote, maar toch onopvallendeplant die graag op verstoorde grond groeitzoals wegbermen en bouwterreinen. Ooklangs het Kieldiep groeit dit kruid.De stengels van de bijvoet zijn slank en roodtot paarsrood. Ze zijn taai en gegroefd endoen wat houtig aan. De bladeren zijn aan debovenkant groen en aan de onderkant zijn zewit viltig door de beharing die er op zit.De bloeitijd is van circa juli tot en metaugustus en de bloemkleur is groenig totgeelbruin.Bijvoet is een oeroud kruid dat al sindsmensenheugenis gebruikt wordt om haargenees- en magische krachten. Dit kruid is invele oude graven teruggevonden.

Lees meer »

Kamille

Deze maand behandelen we de kamille.Tijdens mijn opleiding Kruidenvrouw heb ikgeleerd hoe je de geneeskrachtigeeigenschappen van een kruid kunt vangen inb.v. olie. En van deze olie kun je heeleenvoudig een zalf maken.

Lees meer »

De Vlier

Nu ik mij verdiep in de wereld van degeneeskrachtige kruiden, vind ik het ookheerlijk om middeltjes te maken om deze tekunnen inzetten bij kwalen. De bloesem vande vlier kun je drogen om te gebruiken voorthee of je maakt er heerlijk vlierbloesemsiroop van. Klik op de knop voor een heerlijk  recept voor het zelf maken van vlierbloesem siroop.

Lees meer »

Smeerwortel

Smeerwortel, oftewel Symphytum Officinale, vind je in veelsoortige graslanden, o.a. ophellingen van dijken, bermen en slootkanten. De bloemen zijn hangend en klokvormig envarieren in kleur van wit tot roodpaars. Langs het Kieldiep staan een aantal prachtigeexemplaren. De bloemen worden vaak door o.a. hommels bezocht. De planten worden 30 tot 100 cm hoog. Ze bloeien vanaf april tot en met augustus.

Lees meer »