Inhoudsstoffen van kruiden

Gepubliceerd op 1 september 2025 om 08:05

Kruiden en hun inhoudsstoffen

In het afgelopen jaar heb ik in iedere maandelijkse uitgave van de Koerier, het plaatselijke digitale krantje van Kiel-Windeweer, een kruid besproken. Maar misschien vraag je je wel eens af: waarom werkt een kruid eigenlijk zo goed bij een bepaalde klacht? Dat heeft alles te maken met de inhoudsstoffen die in kruiden zitten.

 

Inhoudsstoffen zijn de werkzame stoffen in kruiden. Elk kruid heeft een unieke samenstelling van inhoudsstoffen – en juist die bepalen de werking van het kruid. Inhoudsstoffen kun je in een aantal groepen onderscheiden, hieronder behandel ik er een paar:

Slijmstoffen

Deze stoffen vormen een soort beschermend laagje. Ze werken verzachtend op slijmvliezen, zoals in de keel of maag. Daarom worden kruiden met veel slijmstoffen zoals heemst of kaasjeskruid vaak gebruikt bij hoest, keelpijn of maagklachten.

Looistoffen (tannines)

Deze stoffen hebben een samentrekkende werking. Ze trekken eiwitten in het slijmvlies samen, waardoor wondjes sneller helen en ontstekingen kunnen worden geremd.

Bitterstoffen

Deze stoffen smaken bitter. Ze stimuleren de spijsvertering, galproductie en eetlust. Denk aan kruiden als paardenbloem of gentiaan.

Etherische oliën

Dit zijn vluchtige oliën die we vaak terugvinden in geurige kruiden zoals lavendel en kamille. Ze hebben vaak een ontstekingsremmende, ontsmettende of kalmerende werking.

Flavonoïden

Komen veel voor in kruiden en werken als antioxidanten: ze beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen (uitlaatgassen, fabrieksgassen etc.) en helpen ontstekingen te remmen.

Kruiden

Kruiden bevatten dus veel meer dan alleen een lekker smaakje of een mooie bloem in de tuin. Hun inhoudsstoffen zijn kleine krachtpatsers die ons kunnen ondersteunen bij allerlei ongemakken. Door te begrijpen waarom een kruid werkt, krijgen we niet alleen meer respect voor de natuur, maar kunnen we deze kennis ook bewust inzetten in ons dagelijks leven.